Το μεταβλητό διάφραγμα 1024 βημάτων του Xiaomi 14 Pro κάνει την διαφορά

7 Νοεμβρίου, 2023

Η Xiaomi με το νέο της 14 Pro κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα με την πρωτοποριακή τεχνολογία “μεταβλητού διαφράγματος 1024 βημάτων”. Η τεχνολογία αυτή υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην φωτογραφία, και φέρνει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο απαθανατίζουμε στιγμές, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή οπτικών δυνατοτήτων.

Στην καρδιά αυτού του τεχνολογικού άλματος βρίσκεται το διάφραγμα, ένα θεμελιώδες στοιχείο που καθορίζει το πόσο φως εισέρχεται στη φωτογραφική μηχανή. Στη συμβατική φωτογράφηση με κινητό το μέγεθος του διαφράγματος παραμένει σταθερό, περιορίζοντας σημαντικά την ευελιξία της φωτογράφησης. Ωστόσο, η πρωτοποριακή τεχνολογία του Xiaomi 14 Pro εξαφανίζει αυτούς τους περιορισμούς. Με την αναβάθμιση του μηχανισμού διαφράγματος σε μια κατασκευή 6 λεπίδων που υποστηρίζει 1.000 επίπεδα ρύθμισης, η καινοτομία αυτή δίνει τη δυνατότητα δυναμικών αλλαγών στο μέγεθος του διαφράγματος, διευκολύνοντας τον βελτιωμένο έλεγχο της έκθεσης και την απαράμιλλη φωτογραφική ευελιξία.

Το διάφραγμα είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό πολυιμιδίου και μονωμένο με διαδικασία επιμετάλλωσης άνθρακα, κάθε ένα από τα πτερύγια διαφράγματος έχει πάχος μόλις 54μm, επιτρέποντας ακριβείς ρυθμίσεις σε ένα εντυπωσιακό εύρος 1024 βημάτων. Αυτό μιμείται την προσαρμοστικότητα της κόρης του ανθρώπινου ματιού, αλλάζοντας αυτόματα το μέγεθος για να διατηρείται η βέλτιστη έκθεση της εικόνας ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η μοναδική δομή του κλείστρου που σχετίζεται με το “μεταβλητό διάφραγμα 1024 βημάτων” εισάγει ένα χαρακτηριστικό εξαγωνικό σχήμα, προσδίδοντας ένα μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα στις φωτογραφίες. Ειδικότερα, η τεχνολογία αυτή εισάγει ένα νέο φωτογραφικό εφέ – τον αστερίσκο. Ρυθμίζοντας το διάφραγμα σε ƒ/1,6 ή ƒ/2,0, τα έξι πτερύγια δημιουργούν εξάγωνο ή δωδεκάγωνο σχήμα, προκαλώντας διάθλαση του φωτός και δημιουργώντας ένα εφέ αστεριού σε πηγές φωτός.

Αυτό το προηγουμένως ανέφικτο εφέ στην παραδοσιακή κινητή φωτογραφία είναι παιχνιδάκι με το Xiaomi 14 Pro, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν μοναδικές φωτογραφίες προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του διαφράγματος.

Επιπλέον, αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία επεκτείνει τις ικανότητές της στην εγγραφή βίντεο και στη λειτουργία Pro, επιτρέποντας προσαρμογές της έκθεσης της εικόνας μέσω του διαφράγματος. Αυτό όχι μόνο προσφέρει το πιο φυσικό εφέ θολής κίνησης, αλλά προσδίδει και κινηματογραφική ποιότητα στα καταγεγραμμένα βίντεο.


Η τεχνολογία “μεταβλητού διαφράγματος 1024 βημάτων” της Xiaomi 14 Pro είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνική εξέλιξη, είναι μια μετασχηματιστική δύναμη που αναδιαμορφώνει την ίδια την ουσία της κινητής φωτογραφίας. Με την δυνατότητα της κάμερας για δυναμικές προσαρμογές διαφράγματος, μοναδικά οπτικά εφέ και βελτιωμένες δυνατότητες βίντεο, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να αποτυπώσουν τον κόσμο με πρωτόγνωρους τρόπους.