Το νέο Dimensity 9300 chip της MediaTek μόλις ανέβασε τον πήχη για τα τηλέφωνα Android

7 Νοεμβρίου, 2023

Η MediaTek είναι έτοιμη να μπει στην κούρσα των ναυαρχίδων των τηλεφώνων Android και να αμφισβητήσει τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm με τον τελευταίο επεξεργαστή της. Το τελευταίο όπλο της ταϊβανέζικης εταιρείας είναι ο MediaTek Dimensity 9300, ο οποίος κατασκευάζεται με τη διαδικασία των 4nm και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα τεσσάρων κορυφαίων πυρήνων ARM, κάτι που του δίνει απίστευτη δύναμη.

 

Σε σύγκριση με τον άμεσο αντίπαλό του από την Qualcomm (ο οποίος διαθέτει μόνο έναν μεγάλο κύριο πυρήνα), το chip της MediaTek επιλέγει μια αρκετά πιο πρωτοποριακή σχεδίαση. Υπάρχουν τέσσερις πυρήνες ARM Cortex-X4, ένας εκ των οποίων φτάνει τα 3,25 GHz, ενώ οι άλλοι τρεις είναι χρονισμένοι στα 2,85 GHz. Για λιγότερο απαιτητικές εργασίες, υπάρχει ένα cluster πυρήνων Arm Cortex-A710.
Αυτή η συστάδα πυρήνων επιδεικνύει τη δύναμή της σε συνθετικά benchmarks, με τη MediaTek να διαφημίζει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις στο Geekbench 6 και ένα εκπληκτικό σκορ πάνω από 213.000 στην πλατφόρμα AnTuTu. Σε δοκιμές που επικεντρώνονται στο gaming όπως το GFXBench, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα.

Ο Dimensity 9300 υποστηρίζει οθόνες με μέγιστο ρυθμό ανανέωσης στα 180 Hz, ενώ τα πάνελ 4K μπορούν να τρέχουν έως και στα 120 Hz. Στον τομέα της συνδεσιμότητας, το Wi-Fi 7 αποτελεί μέρος του πακέτου ενώ υπάρχει επίσης ένα ειδικό τσιπ ασφαλείας για την ασφαλή εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Μιας και η AI είναι στην μόδα τον τελευταίο καιρό… η ναυαρχίδα της MediaTek έρχεται με μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που διπλασιάζει την απόδοση της AI σε ορισμένες μετρήσεις, ενώ παράλληλα καταναλώνει 45% λιγότερη ενέργεια. Με την ονομασία APU 790, η MediaTek ισχυρίζεται ότι είναι οκτώ φορές ταχύτερη από τον προκάτοχό της και μπορεί να παράγει εικόνες μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας τα μοντέλα μετατροπής κειμένου σε εικόνα της Stable Diffusion.
Η εταιρεία έχει επίσης βελτιώσει την αρχιτεκτονική μνήμης και ισχυρίζεται ότι μπορεί να τρέξει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα με έως και 13 δισεκατομμύρια παραμέτρους, “με δυνατότητα κλιμάκωσης έως και 33 δισεκατομμύρια”. Για λόγους σύγκρισης, ο τελευταίος και καλύτερος Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm μπορεί να εκτελέσει μοντέλα AI μόνο με έως και 10 δισεκατομμύρια παραμέτρους.

Ακριβώς όπως και η πρόταση της Qualcomm, η προσφορά της MediaTek υποστηρίζει επίσης mainstream πολυτροπικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το Llama 2 της Meta και το Baidu LLM, μεταξύ άλλων. Στον τομέα των γραφικών, ο Dimensity 9300 βασίζεται στη νέα 12πύρηνη GPU Immortalis-G720, η οποία λέγεται ότι είναι 46% ταχύτερη και 40% πιο φειδωλή στην κατανάλωση ενέργειας. Η MediaTek ποντάρει επίσης σε «κολπάκια» με επίκεντρο το gaming, όπως το hardware-accelerated ray tracing, τα οποία φέρονται να προσφέρουν gaming 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με εφέ φωτισμού επιπέδου κονσόλας. Ο επεξεργαστής σήματος εικόνας επιτρέπει τη λήψη 4K HDR σε έως και 60 fps ενώ και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη κάνει «δουλίτσα» καθώς ανιχνεύει αντικείμενα, και κάνει δυναμική προσαρμογή της ποιότητας και αυτόματη εστίαση σε επίπεδο pixel.

Η MediaTek λέει ότι τα πρώτα τηλέφωνα που τροφοδοτούνται από το Dimensity 9300 θα φτάσουν μέσα στην χρονιά φέτος. Αυτή τη φορά, η MediaTek φαίνεται να ξεπερνάει την Qualcomm τόσο σε ωμή ισχύ όσο και σε AI λειτουργίες. Μένει να δούμε όμως όλα τα παραπάνω και στην πράξη και να δοκιμάσουμε τα πρώτα κινητά με τον 9300.