Το Toyota Urban θα μπορούσε να είναι το χαμηλού κόστους ηλεκτρικό crossover που περίμενες

8 Δεκεμβρίου, 2023

Η Toyota παρά τον βαρύ όρκο πίστης στην υβριδική τεχνολογία, φαίνεται ότι σιγά σιγά παίρνει την απόφαση να πάρει την ηλεκτροκίνηση λίγο πιο σοβαρά. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει αργήσει αρκετά να παρουσιάσει τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα – αλλά πρόσφατα αποκάλυψε το νέο Toyota Urban, το οποίο θα είναι η προσπάθεια της για ένα χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής EV.

Συγκεκριμένα, το Urban θα μπορούσε να κοντράρει αυτοκίνητα όπως το Volvo EX30 και το Hyundai Kona Electric ως ένα μικρό SUV που έχει κατασκευαστεί για να αποτελέσει μια προσιτή εναλλακτική λύση σε αυτοκίνητα υψηλότερου κόστους όπως το Tesla Model Y, το Hyundai Ioniq 5 και το Kia EV6. Η Toyota παρουσίασε το αυτοκίνητο στο ετήσιο Kenshiki Forum στις Βρυξέλλες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια ότι το Urban είναι για την ώρα μόνο μια ιδέα – και πιθανότατα θα πάρει ένα νέο όνομα μέχρι να είναι έτοιμο για παραγωγή. Η Toyota έχει χρησιμοποιήσει την ονομασία “bz” για τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Σύμφωνα με την Toyota, ο σχεδιασμός του Urban είναι εμπνευσμένος από το Toyota Yaris Cross, το οποίο είναι επίσης ένα συμπαγές crossover με σχετικά στιβαρή κατασκευή. Η εταιρεία λέει ότι έχει μεγιστοποιήσει τον εσωτερικό χώρο για να προσφέρει περισσότερο χώρο για επιβάτες και φορτίο.

Το αυτοκίνητο θα προσφέρει δύο επιλογές μπαταριών, με ένα πιο προσιτό entry level μοντέλο και ένα πιο ακριβό μοντέλο μεγάλης εμβέλειας. Δυστυχώς, η πραγματική εμβέλεια δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά αν η Toyota αξιοποιήσει την τεχνολογία μπαταριών solid state, θα μπορούσε να είναι πολύ εντυπωσιακή.
Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή για την Toyota. Η εταιρεία αναφέρει ότι το Urban είναι ένα από τα πέντε νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι το 2026. Το πρώτο από αυτά μάλιστα αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2024.