Το βρετανικό όπλο λέιζερ Dragonfire χτυπάει τους πρώτους εναέριους στόχους

22 Ιανουαρίου, 2024

Η Βρετανία δοκίμασε για πρώτη φορά το υψηλής ισχύος όπλο λέιζερ Dragonfire σε εναέριους στόχους. Η δοκιμή του Laser Directed Energy Weapon (LDEW) στο πεδίο βολής Hebrides Range του Υπουργείου Άμυνας έγινε για να επιδείξει την ισχύ και την ακρίβειά του.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν ότι υπάρχει συγκεκριμένη χρήση για τα όπλα λέιζερ στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Ενώ οι πύραυλοι μπορούν να εξουδετερώσουν εναέριες απειλές με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όπως φάνηκε στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ερυθρά Θάλασσα, θα λέγαμε ότι είναι προβληματικό το να εκτοξεύεις πυραύλους που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια ο καθένας για να εξουδετερώσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έχουν κόστος μερικών χιλιάδων δολαρίων.

Τα λέιζερ έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Κάθε “βολή” ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και ένα όπλο λέιζερ μπορεί να προσβάλει πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Μπορούν επίσης να χτυπήσουν με εξαιρετική ακρίβεια και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος ανά σφαίρα.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν λέει πολλά για το Dragonfire, αν και κάποια πράγματα είναι γνωστά. Πρόκειται για ένα όπλο λέιζερ solid state της τάξης των 50 kW, είναι τοποθετημένο σε πυργίσκο και υπάρχει επίσης μια ηλεκτρο-οπτική κάμερα και ένα δευτερεύον λέιζερ για την ανίχνευση στόχων και την εστίαση της δέσμης. Τα υπόλοιπα όπως είναι λογικό είναι άκρως απόρρητα.

Το βεληνεκές του Dragonfire είναι επίσης απόρρητο, αν και η κυβέρνηση λέει ότι έχει αποδείξει την ικανότητά του να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει εναέριες απειλές. Το όπλο έχει την ακρίβεια να χτυπήσει ένα νόμισμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και το κόστος ανά βολή είναι περίπου 10 λίρες. Το κόστος ανάπτυξής του είναι 100 εκατομμύρια λίρες και εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί σε υπηρεσία με τον βρετανικό στρατό και το Βασιλικό Ναυτικό.

“Αυτού του είδους τα όπλα αιχμής έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στο πεδίο της μάχης, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ακριβά πυρομαχικά, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Grant Shapp. “Οι επενδύσεις με βιομηχανικούς εταίρους σε προηγμένες τεχνολογίες όπως το DragonFire είναι ζωτικής σημασίας σε έναν εξαιρετικά αμφισβητούμενο κόσμο, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα της νίκης στη μάχη και να κρατήσουμε το έθνος ασφαλές”.