Η Κίνα απαντάει για πρώτη φορά στις αμερικανικές κυρώσεις και βάζει στο στόχαστρο την Micron

24 Ιουνίου, 2023

Η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς την ένταση και τις κυρώσεις απέναντι στην Κίνα, αλλά όπως φαίνεται έφτασε η στιγμή για αντίποινα. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κινεζική κυβέρνηση έκρινε ότι τα προϊόντα της Micron, του αμερικανικού γίγαντα των τσιπ μνήμης με έδρα το Boise του Idaho, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας!

Η κίνηση αυτή περιγράφηκε από ορισμένους Κινέζους σχολιαστές ως το Πεκίνο που δείχνει τα δόντια του στις ΗΠΑ. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο δεν είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο στα αμερικανικά μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε εξελιγμένους επεξεργαστές και άλλη τεχνολογία, η οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Η Κίνα έχει αναφερθεί σταθερά στις πράξεις ως το μακρύ χέρι της αμερικανικής ηγεμονίας, αν και έχει λάβει ελάχιστες ουσιαστικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών. Με αυτό το κύμα κυρώσεων, όμως, μπορεί να δούμε τον πόλεμο των τσιπ να «φουντώνει» για τα καλά.

Τώρα, όταν πρόκειται για την απομάκρυνση των ξένων τεχνολογικών επιχειρήσεων από την κινεζική αγορά, το Πεκίνο έχει δείξει ότι προτιμάει να ενεργεί με έμμεσο ή ακόμη και συγκαλυμμένο τρόπο. Έτσι οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούσαν να περάσουν τις γραμμές τους παρασκηνιακά, επιβάρυναν τις εταιρείες αυτές με περιττή γραφειοκρατία και περιστασιακά έκαναν επιδρομές στα γραφεία τους. Σπάνια η κυβέρνηση ενημέρωνε μια εταιρεία ότι δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, είπε ανοικτά ότι η Micron Technology δεν είναι ευπρόσδεκτη πια στην χώρα. Τα πρώτα μέτρα λοιπόν απαγορεύουν σε βασικές εταιρείες επεξεργασίας πληροφοριών να αγοράζουν μικροτσίπ της Micron. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κινεζική υπηρεσία παρακολούθησης του διαδικτύου διαπίστωσε ότι τα τσιπ της εταιρείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση μνήμης σε διάφορους τύπους συσκευών όπως τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, παρουσίαζαν σχετικά σοβαρά προβλήματα κυβερνοασφάλειας.

Η Micron δήλωσε ότι η εταιρεία αξιολογεί τα ευρήματα της κυβέρνησης και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η εταιρεία, η οποία προμηθεύει ημιαγωγούς στην Κίνα εδώ και χρόνια, ενδέχεται να αποκοπεί από μελλοντικές κινεζικές επιχειρήσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την ενέργεια του Πεκίνου, κάτι που σίγουρα προκαλεί γέλια αν αναλογιστεί κανείς την ζημιά που έχουν κάνει οι ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι η απόφαση της Micron και οι πρόσφατες επιδρομές της κινεζικής κυβέρνησης σε αμερικανικές εταιρείες συμβούλων παραβιάζουν τη δέσμευση της Κίνας για απελευθέρωση της αγοράς και παροχή σαφούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Το Γραφείο Εξέτασης Κυβερνοασφάλειας της Διοίκησης Κυβερνοχώρου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι η Micron απέτυχε σε εξέταση κυβερνοασφάλειας, επτά εβδομάδες αφότου η υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τις συσκευές της Micron. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων της Micron που εξετάστηκαν και του τρόπου εξέτασής τους. Τα συμπεράσματα της έρευνας, τα οποία ήταν εντυπωσιακά γρήγορα για μια τόσο σοβαρή κύρωση, ενδέχεται να αποκόψουν την Micron από τη Κίνα, μια αγορά που συνεισέφερε περίπου το 11% των συνολικών πωλήσεων της αμερικανικής εταιρείας ύψους 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών τσιπ μνήμης σημείωσαν άλμα στη Σαγκάη και τη Σενζέν λόγω του μεγάλου κενού που θα αφήσει η Micron και το οποίο φυσικά αναμένεται να καλύψουν οι εγχώριοι κατασκευαστές.

Πέρυσι η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε σκληρά μέτρα για να αρνηθεί στους κινέζους παραγωγούς ημιαγωγών την πρόσβαση σε κρίσιμο εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή εξελιγμένων κυκλωμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε επεξεργαστές που τροφοδοτούν υπερυπολογιστές και δημιουργούν ισχυρούς αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης. Η απόφαση της Micron, που γενικά θεωρείται αντίποινα για τα μέτρα αυτά, καταδεικνύει ένα από τα πλεονεκτήματα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ – μια γρήγορη και αποφασιστική εξουσία που μπορεί γρήγορα να διακηρύξει και να εκτελέσει απόλυτους περιορισμούς. Παρέχει επίσης μια ματιά στις νέες μεθόδους του Πεκίνου. Η κυβέρνηση χάραξε μια θέση στον τομέα για τις κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών με το μπλοκ της Micron. Η ενέργεια αυτή μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα σχίσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Μην ξεχνάτε ότι και άλλες χώρες έχουν εξιδεικευμένες εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια αν αποκτούσαν πρόσβαση στο πελατολόγιο της Micron.

Για το Πεκίνο, η ζημιά σε μια αμερικανική εταιρεία ζωτικής σημασίας όπως η Micron υποστηρίζει τον κυβερνητικό στόχο της επέκτασης της τοπικής βιομηχανίας τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης την πολιτική επιρροή που ασκούν τα διάφορα λόμπι αλλά τα διάφορα νομικά «παραθυράκια» που βρίσκουν εταιρείες για να παρακάμψουν τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να περιορίσει τις αποστολές εξαρτημάτων. Το έχουμε δει να συμβαίνει και με την Huawei η οποία παρουσιάζει συνεχώς νέα κινητά με επεξεργαστές της Qualcomm. Αλλά και άλλες πολυεθνικές εταιρείες πίεσαν με επιτυχία για την έκδοση αδειών ώστε να συνεχίσουν να πωλούν τεχνολογία σε «απαγορευμένες» εταιρείες και τελικά το κατάφεραν.

Γιατί όμως η Κίνα στόχευσε την Micron; Η απάντηση είναι απλή. Τα τσιπ μνήμης είναι ένας από τους λίγους κλάδους της τεχνολογίας που η Κίνα μπορεί να ανταγωνιστεί αλλά και να καλύψει το οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί στην αγορά. Εγχώριοι κατασκευαστές όπως οι Ingenic, CXMT, YMTC και GigaDevice θεωρούνται άμεσοι ανταγωνιστές της Micron και σίγουρα είναι έτοιμοι να καλύψουν το κενό στην αγορά. Από την άλλη για την Micron τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς η αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει το 11% των εσόδων της.

Επί του παρόντος, το ποσοστό αυτάρκειας της κινεζικής βιομηχανίας μνήμης είναι μάλλον χαμηλό και η απαγόρευση της Micron θα δημιουργήσει αρκετά μεγάλα κενά.
Σύμφωνα με την CITIC, οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να μεταφέρουν τις συμβάσεις προμήθειας μονάδων μνήμης σε κατασκευαστές εκτός ΗΠΑ, όπως η Samsung και η SK Hynix. Με τις νοτιοκορεατικές αυτές εταιρείες να έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να δούμε εάν μετράει περισσότερο η «αγάπη» για τους συμμάχους ή τα κέρδη!

Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τα προϊόντα της Micron Technology Inc. ήταν η σημαντικότερη αντίδρασή της κατά των αμερικανικών εξαγωγικών ορίων μέχρι σήμερα. Το ζήτημα τώρα είναι αν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα θέσει ακόμη υψηλότερους στόχους για το μέλλον επιβάλλοντας απαγορεύσεις ή κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Apple!