Οι αμερικανικές εταιρείες πιέζουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για άρση κυρώσεων και την επιστροφή τους στην Κίνα

28 Ιουλίου, 2023

Είτε βολεύει το αφήγημα των ΗΠΑ είτε όχι, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής τσιπ έχουν απαιτήσει άμεση πρόσβαση στις κινεζικές αγορές. Με άλλα λόγια, έδωσαν ευγενικά στον Τζο Μπάιντεν να καταλάβει ότι σύντομα δεν θα ακολουθούν τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να γίνει αυτή που θα άρει τους περιορισμούς με την ελπίδα να σώσει τα προσχήματα.

Έχει γίνει αρκετά σαφές γιατί οι αμερικανικές εταιρείες τσιπ το θέλουν αυτό. Κερδίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από την πώληση τσιπ στην Κίνα, και τώρα η ροή του χρήματος απλά έχει σταματήσει. Επίσης, το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Μπάιντεν για την αύξηση της παραγωγής τσιπ επί αμερικανικού εδάφους είναι εντελώς άχρηστο αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλήσουν αυτά τα τσιπ. Οι αμερικανικές εταιρείες τσιπ το γνωρίζουν αυτό, και τώρα έχουν δηλώσει ευθέως ότι χρειάζονται την Κίνα, δημιουργώντας ρωγμές στην πολιτική των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαίτερα άβολη θέση, και οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα δεν είναι απλές.  Βλέπετε κάθε φορά που μια χώρα επενδύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μια βιομηχανία, έχει ως απώτερο στόχο να εξάγει τα προϊόντα της για να αυξήσει τα έσοδα της. Ναι, σίγουρα ενδιαφέρονται και για την εγχώρια ζήτηση, αλλά ο κύριος σκοπός είναι η εξαγωγή και πώληση στο εξωτερικό. Αυτό ακριβώς έκαναν οι αμερικανικές εταιρείες τσιπ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολούθησε μια εντελώς παράλογη πολιτική, αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές προς την Κίνα, μια κίνηση που αυτομάτως ακυρώνει την «ορθόδοξη» πολιτική αύξησης των εξαγωγών.

Σημειώστε ότι καμία άλλη χώρα δεν απαγόρευσε ποτέ τις εξαγωγές διακινδυνεύοντας την αύξηση των εσόδων. Το θέμα είναι ότι οι εταιρείες κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ δεν είναι κρατικές και φυσικά δεν υποχρεούνται να ρισκάρουν την ίδια τους την ύπαρξη ακολουθώντας καταστροφικές πολιτικές. Ως εκ τούτου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι αυτών των εταιρειών συναντήθηκαν με τον Μπάιντεν για να τον ενημερώσουν για τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθεί.

Σε αυτή την συνάντηση όλοι συμφώνησαν ότι οι περισσότεροι περιορισμοί στα τσιπ θα γυρίσουν μπούμερανγκ και ότι οι σημερινές απαγορεύσεις έχουν βαρύ κόστος στα έσοδα των εταιρειών τους. Οι εταιρείες αυτές χρειάζονται πρόσβαση στις κινεζικές αγορές γιατί πολύ απλά η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός προιόντων στον κόσμο. Η αποσύνδεση από την αγορά της Κίνας δημιουργεί μια ρωγμή στην αλυσίδα εφοδιασμού, την οποία οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Παρά τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, οι αμερικανικές εταιρείες τσιπ επιθυμούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην αγορά της Κίνας. Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ή SIA) ζήτησε να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να σταματήσουν οι περαιτέρω κυρώσεις. Ωστόσο, η SIA έθεσε το αίτημα της με σύνεση χωρίς να κάνει τον Μπάιντεν να καταλάβει ότι δέχεται πιέσεις. Χρησιμοποίησαν την περίφημη πολιτική του καρότου και του μαστιγίου λέγοντας το πόσο εκτιμούν την τολμηρή και ιστορική πράξη της κυβέρνησης Μπάιντεν Chips and Science Act, η οποία έχει ως στόχο να καταστήσει ισχυρότερη την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών των ΗΠΑ και να ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ενώ από την άλλη δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και τα τεράστια οφέλη που προσφέρει η κινεζική αγορά στις αμερικανικές εταιρείες.  Τέλος προειδοποίησαν ότι η ανάληψη περισσότερων δράσεων θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Η SIA τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τη βιομηχανία να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά της Κίνας, καθώς είναι η μεγαλύτερη εμπορική αγορά για τους ημιαγωγούς.

Μετά τις φήμες ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να θέσουν περισσότερους περιορισμούς σε ορισμένα προηγμένα τσιπ και πωλήσεις εξοπλισμού ημιαγωγών στην Κίνα στελέχη της Intel, της Qualcomm και της NVIDIA (όλοι μέλη της SIA), αποφάσισαν ότι απλά δεν μπορούν να το επιτρέψουν αυτό σε καμία περίπτωση. Πως θα αποτρέψουν περαιτέρω κυρώσεις; Μα μην ξεχνάτε ότι η SIA έχει το δικό της πανίσχυρο λόμπι, κάτι που τους δίνει πρόσβαση σε μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου. Καθώς η επέκταση των μέτρων για τον περιορισμό των εξαγωγών απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ….νομίζω καταλαβαίνετε που πάει το πράγμα.

Εντωμεταξύ, οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών, όπως η NVIDIA και η Intel, εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση της Κίνας για προηγμένα τσιπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Patrick Gelsinger, πήγε πρόσφατα στην Κίνα για να προωθήσει τον τελευταίο επεξεργαστή AI ο οποίος επί του παρόντος δεν υπόκειται σε περιορισμούς από τις ΗΠΑ. Η Nvidia έχει επίσης κάνει αλλαγές στις προηγμένες GPU A100 και H100 για να συμμορφωθεί με τους τρέχοντες περιορισμούς των ΗΠΑ και να εξακολουθεί να τις πουλάει στην Κίνα. Η SIA προειδοποιεί κατά της επιβολής υπερβολικά ευρέων, διφορούμενων και ενίοτε μονομερών περιορισμών, καθώς πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών. Φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην αγορά και να προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας με σκληρά αντίποινα.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι του χώρου στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν έπεσε με τα μούτρα όπως λέμε λαϊκά στον περιορισμό των εξαγωγών τσιπ χωρίς να υπολογίσει επακριβώς τις επιπτώσεις. Εάν ο ίδιος και η κυβέρνησή του μετρήσουν τις συνέπειες, θα είναι εφιάλτης γι’ αυτούς.

Ο Τζον Νιούφερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SIA, έχει προηγουμένως τονίσει τη σημασία σαφών κανόνων σχετικά με τις κυρώσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia κ. Hoang δήλωσε ότι ο περιορισμός των αμερικανικών εταιρειών τσιπ από την Κίνα θα μηδενίσει την αξία της περιβόητης Chips and Science Act. Με άλλα λόγια, είπε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν θα έχουν καμία αξία αν δεν επιτραπεί η πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Αλλά γιατί αυτές οι αμερικανικές εταιρείες μίλησαν τώρα και όχι νωρίτερα; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν περίμεναν άνοδο της εγχώριας κινεζικής βιομηχανίας τσιπ. Τώρα, αφού είδαν πώς η Κίνα γίνεται αυτάρκης στην παραγωγή τσιπ, θέλουν να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της αγοράς. Κάθε μέρα που περνάει, ο χώρος για την επιστροφή των αμερικανικών εταιρειών γίνεται ολοένα μικρότερος, γεγονός που τις στοιχειώνει. Επί του παρόντος, οι κινέζοι κατασκευαστές εξοπλισμού ημιαγωγών αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω της υψηλής εγχώριας ζήτησης. Αυτή η αυξημένη ζήτηση αποτελεί απάντηση στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα. Με άλλα λόγια, αντί να προκαλέσουν πτώση, οι κυρώσεις αυτές επιτρέπουν στην Κίνα να δημιουργήσει μια ακμάζουσα εγχώρια βιομηχανία τσιπ.

Η Nora Technology Group, που εδρεύει στο Πεκίνο και ειδικεύεται στα εργαλεία χάραξης που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών, προβλέπει σημαντική ετήσια αύξηση των κερδών της κατά 121,3 % έως 155,8 %, φθάνοντας τα 1,67 δισ. έως 1,93 δισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα έσοδά τους αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά έως και 64,4 %, ανερχόμενα σε 8,95 δισεκατομμύρια γιουάν. Ομοίως, ο προηγμένος εξοπλισμός microfabrication προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 28 %, φθάνοντας τα 2,53 δισεκατομμύρια γιουάν την ίδια περίοδο. Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη τους είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 109,5 % έως 120,2 % και να κυμανθούν από 980 εκατομμύρια έως 1,03 δισεκατομμύρια γιουάν. Η Nora και η Amex σημείωσαν αξιοσημείωτη επιχειρηματική ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η Nora πέτυχε αύξηση των εσόδων κατά 51 % και αύξηση των κερδών κατά 143 %, ενώ η Amex παρατήρησε αύξηση των εσόδων κατά 47 % και αύξηση των κερδών κατά 18 % κατά την ίδια περίοδο. Και οι δύο εταιρείες αποδίδουν την επιτυχία τους στην απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Συνέβη επίσης κάτι εκπληκτικό. Οι εξαγωγές εξοπλισμού ημιαγωγών από ξένες χώρες προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 23 % σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Αντίθετα, οι αποστολές εξοπλισμού από την Κίνα προς τη Βόρεια Αμερική και τις παγκόσμιες αγορές αυξήθηκαν την ίδια περίοδο. Με άλλα λόγια, η Κίνα εισάγει λιγότερα τσιπ και εξάγει περισσότερα, πράγμα που είναι πρωτοφανές.

Οι αμερικανικές εταιρείες τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν το κόστος της λάθος πολιτικής των ΗΠΑ, καθώς οι απαγορεύσεις απλά ξύπνησαν τον γίγαντα που βρίσκονταν σε λήθαργο. Η Κίνα φαίνεται να προσαρμόστηκε ταχύτατα σε κυρώσεις και απαγορεύσεις, δημιουργώντας τις δικές της προτάσεις στην ανταγωνιστική αγορά των ημιαγωγών.
Είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν ξανά στην κινεζική αγορά. Το ερώτημα είναι το αν και η Κίνα θέλει να αγοράσει τα chip που κατασκευάζουν τώρα πια.

PS. Που βρίσκεται η Ευρώπη σε αυτή την μάχη τεχνολογικής κυριαρχίας; Μάλλον πουθενά αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε σε μελλοντικό άρθρο.