Το Yale δημιουργεί ένα wearable που ανιχνεύει τον COVID-19 στον χώρο που βρισκόμαστε

12 Ιανουαρίου, 2022

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι έχουμε παρανοήσει από τα συνεχόμενα μέτρα και απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει η συνεχιζόμενη πανδημία. Ίσως η τεχνολογία μετριάσει λίγο τις φοβίες μας στο μέλλον.

Μηχανικοί του πανεπιστημίου Yale έχουν δημιουργήσει ένα φορετό gadget (wearable) το οποίο υπόσχεται να μας ειδοποιήσει όταν ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε έχει υψηλό ιικό φορτίο SARS-CoV-2

. Η μικρή και προσιτή αυτή συσκευή μπορεί να φορεθεί στα ρούχα μας και μπορεί να συλλέξει δείγμα του ιού που υπάρχουν στο περιβάλλον γύρω μας.

Το όνομα του gadget αυτού είναι Fresh Air Clip και λειτουργεί ιδιαίτερα απλά. Διαθέτει μια επιφάνεια από πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο η οποία και συλλέγει τα μικροσωματίδια που βρίσκονται γύρω μας. Δυστυχώς η πρώτη αυτή έκδοση του Fresh Air Clip απαιτεί να απευθυνθούμε σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για να δούμε τα αποτελέσματα κάτι όχι και τόσο βολικό. Οι μηχανικοί του Yale πάντως δηλώνουν ότι σύντομα θα υπάρχει και έκδοση της συσκευής η οποία θα μπορεί να δίνει τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο όπως ακριβώς και οι ταινίες ανίχνευσης ραδιενέργειας.

Η Krystal Pollitt, ερευνητής του Yale δήλωσε ότι το Fresh Air Clip δεν δίνει απλά μια ένδειξη ύπαρξης του ιού αλλά μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στον χώρο.
Αυτό μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην αξιολόγηση συστημάτων εξαερισμού σε εργασιακούς χώρους ή ακόμη και νοσοκομεία και να προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για το πρόβλημα αρκετές ημέρες πριν καν σημειωθεί το πρώτο κρούσμα.

Το σίγουρο είναι ότι αν συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη το πρόβλημα με τον COVID-19 θα δούμε και άλλες συσκευές όπως ρολόγια ή κινητά να προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες.

ΠΗΓΗ