Το Instagram Threads είναι στον “αέρα” αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει

6 Ιουλίου, 2023

Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών προσπαθεί να βρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο Twitter, η Meta χτυπάει τον ανταγωνισμό με την δική της αντι-Twitter πρόταση το Threads. Η εφαρμογή θα είναι ενεργή από σήμερα και θα κυκλοφορήσει σε διάφορες χώρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραλείψει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, η εφαρμογή Thread της Meta δεν θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ λόγω ρυθμιστικών κολλημάτων. Φαίνεται ότι το σημείο εμπλοκής έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή θα μοιράζεται δεδομένα μεταξύ αυτής και του Instagram.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα της εφαρμογής, το Threads είναι μια εφαρμογή του Instagram και ως τέτοια έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν τα ονόματα χρηστών τους στο Instagram και τους λογαριασμούς που ακολουθούν. Αυτό θα επιτρέψει στο Threads να έχει κάτι που λείπει από άλλους ανταγωνιστές του Twitter μέχρι σήμερα – μια άμεσα προσβάσιμη βάση χρηστών. Αυτό όμως εγείρει ένα ζήτημα με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA).
Η DMA θέτει κανόνες ανταγωνισμού που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στην αγορά. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οι “gatekeepers” υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά την κοινή χρήση δεδομένων και την προτίμηση των δικών τους προϊόντων. Η Meta, καθώς και πολλές άλλες εταιρείες, έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως gatekeepers. Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή Threads δεν πληροί επί του παρόντος τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η Meta περιμένει περισσότερες οδηγίες γύρω από την DMA πριν λανσάρει την εφαρμογή της στην ΕΕ, αλλά όπως φαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να εκδώσει κάποια νέα οδηγία πριν από τον Σεπτέμβριο. Το Threads θα τεθεί σε λειτουργία σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Meta. Ωστόσο, η Meta δεν έχει δώσει λίστα με όλες τις χώρες στις οποίες θα αναπτυχθεί το Threads.